top of page

Τι να Επισκεφείτε

Παραλία Αγίας Αννας (Αγκάλη)

 

​​Η παραλία της Αγίας Άννας (Γνωστή και ως Αγκάλη ή Άγιος Βασίλειος) είναι ένα από τα πιο γνωστά γραφικά θέρετρα της Βόρειας Εύβοιας. 

Η Παραλία βρίσκεται μόλις 1 ώρα από την πρωτεύουσα του νησιού Χαλκίδα και περίπου 2 ώρες από την Αθήνα.

Η παραλία της Αγίας 'Αννας βλέπει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και θεωρείται ως η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού (περίπου 9 χιλιόμετρα μήκος).

Η θάλασσα της Αγία Άννας είναι βαθιά και απότομη με αμμώδη πυθμένα ενώ η ακτή της αποτελείται μικρό βότσαλα.

Αξίζει να επισκεφτείτε και το νησάκι του Αγίου Βασίλη που θυμίζει εξωτικούς προορισμούς.

Η Παραλία της Αγίας Άννας είναι ένα καλά οργανωμένο θέρετρο και προσφέρει στους επισκέπτες της ευρείες επιλογές για χαλάρωση αλλά και για διασκέδαση.

Η Εκκλησία της Αγίας 'Αννας

​​
Το χωριό της Αγία Άννα είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό και περίπου 4 χλμ. βορειότερα από την παραλία της Αγίας Άννας.

Το Χωριό είναι χτισμένο στις παρυφές του λόφου Κάτσαρη, έχοντας μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το χωριό περιβάλλεται από ένα συνδυασμό πλούσιας βλάστησης από πευκόδασος και μια κοιλάδα με αρχαία ελαιόδεντρα.

Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε την εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου και στη Βόρεια πλευρά του χωριού είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Άννας με τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας , όπου και το χωριό πήρε το όνομά του.

Η Αγία Άννα ανήκει στον δήμο Νηλέα όπου και καθιερώθηκε το 1873.

Σύμφωνα με πηγές αρχαιολόγων έχουν βρεθεί στην περιοχή της Αγίας Άννας διάφοροι οικισμοί από την παλαιολιθική περίοδο.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και παρόλο που η Αγία Άννα δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα με τους Τούρκους , το χωριό δεχόταν συνεχή επιθέσεις των πειρατών που λυμαίνονταν την περιοχή.

Αργότερα κοντά στο τέλος του 18ου αιώνα , η διοίκηση του χωριού πέρασε στον Αλή Πασά, ο οποίος επισύναψε εμπορικές δραστηριότητες με τις Βόρειες Σποράδες και το Βόλο. Μετά την απελευθέρωση της Αγίας Άννας , το χωριό συνέχισε να είναι ένα σημαντικό κέντρο για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας .

Καταράκτες του Δρυμώνα

 

​​Ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά αξιοθέατα στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται κοντά στο χωριό Κερασιά.

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα βρίσκονται 2χλμ από το χωριό του Δρυμώνα και 15km από την Αγία Άννα.

Αυτά τα όμορφα καταρράκτες βρεθεί μετά από την καθορισμένη διαδρομή για τους επισκέπτες.

Το πλούσιο και πυκνό δάσος παρέχει ένα εντυπωσιακό σκηνικό για την επίσκεψή σας εδώ, και θα απολαύσετε κάθε πτυχή της επίσκεψης.

Εκκλησία  Οσίου Ιωάννη του Ρώσου

 

Η εκκλησία αυτή είναι ένα από τα πιο διάσημα και επισκέφθηκε στην Εύβοια, και είναι ένα μέρος που ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσετε να επισκεφθείτε.

Βρίσκεται στην περιοχή του Προκοπίου, και το επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1930 και ολοκληρώθηκε με μια ειδική ομάδα των πιστών το 1951.

Η εκκλησία είναι το σπίτι για τα λείψανα του Αγίου, ο οποίος πέθανε το 1730.

Δεν ήταν μέχρι το 1962 ότι ανακηρύχθηκε Άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία. Η εκκλησία γιορτάζει αυτό το άγιο στις 27 Μαΐου κάθε έτους.

 

Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ

 

Πασίγνωστη στην Εύβοια, αλλά και στο πανελλήνιο είναι η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος.

Ειδικά μετά το τέλος της επίγειας πορείας, του για πολλά χρόνια χαρισματικού ηγουμένου της, γέροντος Ιακώβου (Τσαλίκη), ο τάφος του οποίου σήμερα βρίσκεται έξω από το Καθολικό της μονής. Βρίσκεται στην καρδιά μιας όμορφης πυκνόφυτης έκτασης στην περιοχή Ροβιές της βόρειας Εύβοιας και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ο Όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία που έκτισε τη μονή, υπήρξε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας (1520-1532) και κατόπιν μετέβη στη Βόρεια Εύβοια, στις Ροβιές.

Ίδρυσε το φημισμένο μοναστήρι του, που φέρει το όνομά του από το 1540, πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, τον οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.

 

bottom of page